Çizgili Yol
• 1945 yılında Eşme’de doğdum.
• Resim çizmeye İlkokulda iken kurşunkalemle başladım. Daha sonra kırmızı – mavi kalem hayatıma girdi. Öğretmenimin resmini yaptığım, söğüt ağacından klişeler oyduğum zaman çizginin büyüsünü fark ettim.
• Annemin dokuduğu kilimlerin renkleri, motiflerin biçimleri beni soyut ve renkli bir dünyaya götürdü. Bana kırmızı – mavi kalem yetmiyordu. Pembe – yeşil kalem de istiyordum. Ama yoktu.
• Yatılı olarak Savaştepe İlköğretmen Okulu’nu kazanınca hayat çizgimin değişmeye başladığını hissettim. Evimizde hazırladığımız tahta valizle Eşme’ye gelip tiren istasyonunda beklerken, paralel çizgiler halindeki rayların beni bir yerlere yönlendirdiğini, hayatımın değişmekte olduğunu düşündüm.
• Konaklamak için Manisa’ya geldiğimizde ilk işim kırtasiye dükkanına koşup, pembe – yeşil kalem istemek oldu. Ama sadece pembe kalem vardı. Aldım, sevindim.
• Savaştepe İlköğretmen Okulu, köy enstitüleri geleneğini sürdüren bir okuldu. Altı yıl süreyle resim derslerimize Kasım Gülçür adında babacan, çalışkan bir öğretmen girdi. Bizleri sanata karşı heveslendirdi, destek oldu. Atelyeyi bizlere teslim etti. Atelyemizde her türlü resim malzemesi, resim kitapları vardı. Çalıştık, çalıştık.
• Arkadaşlarımla birlikte Kalbur adında duvar gülmece dergisi çıkarıp, okul idaresini eleştirmeye başladık. Okulda demokratik bir eğitim yapıldığı için desteklendik, hoşgörüyle karşılandık.
• 1964 yılında Ankara’da basılan Hisar dergisine siyah – beyaz desenler gönderdim. Desenlerim her ay yayınlanmaya başladı.
• Okul bitince Urfa ve Siirt’in köylerinde üç yıl ilkokul öğretmenliği yaptım. Türkiye ile ilgili algılarım değişti. O yörelerle ilgili desenler çizip Hisar dergisine gönderdim.
• Hedefim Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümüne girmekti. Sınavlara girdim ilk sınavın sonucunu raslantı sonucu öğrendim. Hayat çizgim bana yardımcı olmuştu. İkinci sınavı kazanıp istediğim bölümde tekrar öğrenci oldum. Üç yıllık öğrencilik hayatımda değerli öğretmenlerimden, özellikle grafik dersleri öğretmeni Mürşide İçmeli’den çok şey öğrendim.
• Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölümünü 1970 yılında bitirdim. Uşak İlköğretmen Okuluna atandım. Dört yıl burada yoğun olarak resim ve karikatür çalışmaları yaptım.
• 1974 yılında Samsun Eğitim Enstitüsü resim bölümüne grafik öğretmeni olarak atandım. Beş yıl burada özgün baskı, animasyon denemeleri ve karikatür çalışmaları yaptım. İlk sergimi 1979 yılında Ankara’da açtım. Aynı yıl kendi isteğimle İzmir’e atandım. Resim ve özgün baskı çalışmalarına ağırlık verdim. Daha sonra satirik heykel çalışmalarına başladım.
• Şimdiye dek İzmir, Ankara, İstanbul, Antalya, Balıkesir ve Mersinde kırk kişisel sergi gerçekleştirdim. Birçok karma sergiye katıldım.
• Çizgili yol adını verdiğim bu serginin büyük bölümü son üç yılın çalışmalarıdır. Çizgili yolda kadınları, tanrıçaları ve bilinçaltı izlenimlerimi tuvale aktardım.
KRONOLOJİK ÖZGEÇMİŞ
04.04.1945 yılında Eşme'de doğdu.
1953-1958 yıllarında köyünde ilkokulda okudu.
1958-1964 yıllarında Savaştepe ilköğretim okuluna devam etti. İlkokul öğretmeni oldu.
1964-1965 yıllarında Urfa’da bir yıl ilkokul öğretmeni olarak çalıştı.
1965-1967 yıllarında Siirt'te iki yıl ilkokul öğretmeni olarak çalıştı.
1967-1970 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş bölümünde okudu.
1970-1974 yıllarında Uşak Öğretmen Okulunda dört yıl resim-iş öğretmenliği yaptı.
1974-1979 yıllarında Samsun Eğitim Enstitüsü Resim bölümünd beş yıl grafik dersi öğretmenliği yaptı.
1979-1993 yıllarında İzmir’de değişik eğitim kurumlarında resim, grafik öğretmenliği yaptı.
1993 yılında emekli oldu. Reklam ajanslarında grafikerlik yaptı.
Sanatsal çalışmalarını İzmir’de sürdürmektedir.
Kişisel Sergiler